1.9TDI Wymiana rozrządu cd.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Darek79
    Classic
    • 2007
    • 33

Nowy model Hondy na rynek polski
  • Octawian
    Classic
    • 2006
    • 17

Zidentyfikowałem nr silnika do swojej Szkody (AGR 2.. ...).
    W sklepie okazało się, że dobrze jeszcze jest znać pierwsze cyferki numeru, gdyż w obrębie AGR były różne paski.

Pan policzył mi, że muszę wymienić pasek, napinacz i jedną dodatkową rolkę i zalecił wymianę pompy wody. W sumie same elementy będą kosztować około 550 zł.

Na moje prostesty stwierdził, że tanie rozrządy w silnikach TDI od pewnego czasu się już skończyły :-)

Czy wymiana pompy wody jest konieczna ?
    Jakie są koszty u Was części i robocizny ?
    Czy mogę takie elementy tanio zamówić w jakimś wysyłkowy sklepie internetowym ?
    pozdrawiam
    Octawian

Komentarz

• marnik79
      Drive
      • 2006
      • 76

Wymiana pompy jest zalecana. Wszystko moze być z nia w porządku ale moze tez byc ze za kilka kkm zacznie cieknąć i wtedy masz powtórke z rozrywki w warsztacie... Ja wymieniałem.
      Co do sklepu internetowego to kiedys kupilem tak rozrząd do astry, ale po pierwsze musisz dokładnie określić typy części i po drugie nie kupuj "dziwnych" firm. Jezeli juz to tylko import z Niemiec.
      Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
      Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

• ===Tomy===
        Rider
        • 2006
        • 552

Re: 1.9TDI Wymiana rozrządu cd.

Zamieszczone przez Octawian
        Pan policzył mi, że muszę wymienić pasek, napinacz i jedną dodatkową rolkę i zalecił wymianę pompy wody. W sumie same elementy będą kosztować około 550 zł.
        Ta dodatkowa rolka to rolka tzw. odwracająca.

Na moje prostesty stwierdził, że tanie rozrządy w silnikach TDI od pewnego czasu się już skończyły :-)
        Miał rację :-)

Nie jest, ale jest rekomendowana. Wszystkiemu są winni sąsiedzi zza zachodu. Pewnego czasu zdażały się przypadki, że w autach klasy VW pompy wodne nie wytrzymywały przebiegów powyżej 100-120kkm. Pompa wody w naszych autach jest elementem napinającym rozrząd. O sensie takiego rozwiązania pojęcia nia mam :-)

Jakie są skutki uszkodzenia pompy może sobie wyobrazić każdy rozsądny kierownik :-)

Kup zamiennik - ASO polecają niemieckie HAPU za 150 zł sztuka i będzie git.

Jakie są koszty u Was części i robocizny ?
        Części kupiłem w sieci InterCars po cenach ogólnie dostępnych.
        ASO zabrało dodatkowe 400 zł robocizna rozrząd + 120 zł za serwis olejowy (filtry i olej).
        Jutro dokładnie sprawdzę w pracy spekyfikację w razie błędu.

Czy mogę takie elementy tanio zamówić w jakimś wysyłkowy sklepie internetowym ?
        To ja Ci podpowiem ze swojego punktu siedzenia.
        Przywożąc do ASO swoje części nie będziesz miał gwarancji na wykonaną usługę.
        Szczególnie ważna jest pompa wody. Ogólnie wszystko jest ważne, bo to rozrząd :-)
        Ja, po przeliczeniu swoich cen na cześci oszczędziłem może 290-300 zł.
        Biorąc pod uwagę, że auto jeszcze (wówczas na gwarancji) z perspektywy czasu oceniam, że oszczędność nie warta zachodu. Niby jest rękojmia na robociznę, tak ? Tylko jak w przypadku (nie krakać) udowonić winę ASO a winę fabrycznie spartolonej pompy, rolki, etc ? Całe szczęście wierzę, że auta marki, której jeździmy nie należy do awaryjnych pod względem elementów rozrządu więc śpimy spokojnie. Sądzę, że nie warto szukać oszczędności. Sam myślałem, że różnicę powalą na kolana. Nic bardziej mylnego.
        Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
        Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Pulse
          Rider
          • 2006
          • 461

Zamieszczone przez ===Tomy===
          Jakie są skutki uszkodzenia pompy może sobie wyobrazić każdy rozsądny kierownik
          Jak kupowalem rozrzad w jednym sklepie i pytalem telefonicznie o ceny to sprzedawca powiedzial mi ze szkoda kasy na pompe i tego sie nie wymienia poki nie cieknie i nie kupilem, bo co dziwne ale odradzal i mowil ze szkoda kasy, teraz sam nie wiem czy dobrze zrobilem.
          Tak wiec, ===Tomy=== jakie moga byc skutki uszkodzenia pompy?
          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

Zamieszczone przez Pulse
            jakie moga byc skutki uszkodzenia pompy?
            Nie żałuj 150 zł - lepiej wymień pompę. Oczywiście Twoja obecna może dobić śmiało do 200kkm nie jest powiedziane, że strzeli jednak po co kusić los ?

Z tym samym zapytaniem borykają się posiadacze Passatów :-)

Uszkodzenie pompy wodnej na pewno powoduje przegrzanie silnika (przepalenie uszczelki głowicy) z powodu wycieku cieczy chłodzącej (jak sieje herezje - korygować !)

Nie jestem fachowcem i wiem tyle ile zdążyłem się nauczyć eksploatując dieselka. W naszych autkach, gdzie pompa prowadzi rozrząd dodatkowo dochodzi do uszkodzenia innych jego elementów. Niech mądrzejsze głowy powiedzą dokładnie co dzieje się z silnikiem, w którym pompa wodna stanowi element prowadzący rozrząd.
            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• maciek
              Ambiente
              • 2005
              • 172

Myśle że najgorszym typem awarii pompy jest jej zatarcie się i zablokowanie koła napędzanego przez pasek rozrządu. Najczęściej powoduje to zerwanie paska lub zerwanie kilkunastu zębów. Co się dzieje po zerwaniu paska przy pracującym silniku to chyba już nie muszę mówić. :?

Według mnie warto jednak wymienić tą pompę przy wymianie paska, a jeśli już masz zostawioną starą, to na każdym przeglądzie kontroluj czy nie ma w jej okolicy przecieków i czy nie wydaje podejrzanych odgłosów. Jest spora szansa, że dotrwa w dobrej kondycji do następnej wymiany paska, ale lepiej dmuchać na zimne.

pozdrawiam
              OCTAVIA '01

Komentarz

• greszczyn
                Elegance
                • 2005
                • 893
                • Nissan

Czasami nie ... lecz czasami może mam zostać parę złotówek w kieszeni : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ght=pompa+wody to.... + opcja szukaj jest naprawdę pomocna

Komentarz

• lyzy 110
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 237

Zamieszczone przez Pulse
                  Jak kupowalem rozrzad w jednym sklepie i pytalem telefonicznie o ceny to sprzedawca powiedzial mi ze szkoda kasy na pompe i tego sie nie wymienia poki nie cieknie
                  :P no tak to idąc tym tropem poco wymieniać rozrząd jak nie piszczy i pasek jeszcze cały :twisted:
                  profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka z autopsji wiem że nie warto oszczędzać parę złociszy ops: ja zoaszcżedziłem na turbawce (kuipiłem używaną w dobrym stanie :diabelski_usmiech ) to po w\pewnym czasie zafundowałem sobie wymianę silnika
                  wybór nalezy do Ciebie lecz poco 2x razy robić coś co możesz za jednym pociągnięciem
                  była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

lyzy 110, Wymieniles w nowym juz pasek :twisted: :?:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• lyzy 110
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 237

Zamieszczone przez Maicroft
                      lyzy 110, Wymieniles w nowym juz pasek :twisted: :?:
                      mowa :lol: :lol:
                      qcze wszystko nowe, niech teraz spróbuje coś pierdyknąć :szeroki_usmiech
                      była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• huwe
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 976

ja co do ceny części. rolki kupiłem skf- wyszły taniej niż w ASO, ale o dziwo pasek rozrządu zapodałem ori - około 50 złociszy tańszy niż zamiennik. Za wymianę zapłaciłem u zaufanego mechanika 100 złociszy.
                        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• przemek88
                          Rider
                          • 2009
                          • 613

z jakiej firmy kupić kompletny rozrząd? Do Octavii I 1.9TDI 90KM

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• sebu
                            L&K
                            • 2008
                            • 1304
                            • Octavia II (1Z3)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

jest tych firm kilka np;INA,RUVILLE,TZW.ORYGINAŁ,
                            Ja zakładałem sobie oryginał+pompa ze znaczkami skody,vw,audi :szeroki_usmiech
                            Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
                            jak pomogłem to daj punkcik
                            sprzęgło od G 60

Komentarz

• przemek88
                              Rider
                              • 2009
                              • 613

zadam głupie pytanie. Czy jest jakaś możliwość w łatwy sposób sprawdzić czy rozrząd jest wymieniony? Podobno był u mnie wymieniany przy 40tyś km a teraz mam 90tyś km ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• chimek11
                                Rider
                                • 2007
                                • 482

a to teraz wymienia się przy 40 tyś?
                                myślałem że w nowym co 90.

Komentarz

• shok
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2070
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez chimek11
                                  a to teraz wymienia się przy 40 tyś?
                                  myślałem że w nowym co 90.
                                  Nie pasek wymienia się przy 120tyś następnie po 90tyś.Ale u nas trzeba częściej.hahaha
                                  W ogóle to spróbuj w Polsce sprzedać auto z "niewymienionym" rozrządem.A co tam 40tyś i wymiana rozrządu :lol: :lol: :lol: Komu Ci handlarze chcą ten kit wciskać.Ups jednak są tacy co w to wierzą :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• konkon
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 667
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Rozrząd w silnikach VP powinno się zmieniać co 90 tys. lub co 100 tys. jak się nie szaleje. Po kupnie warto to zrobić dla pewności.
                                    Konrad
                                    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                    PerfectServiceBy DGW
                                    WhitePride :smokedevil

Komentarz

• przemek88
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 613

Zamieszczone przez shok
                                      Ups jednak są tacy co w to wierzą :lol: :lol: :lol:
                                      Mam nadzieje ze nie "pijesz" do mnie? :?:

Auto mam po dziadku i on Twierdzi ze wymieniał rozrząd przy 40tyś ale jak to z dziadkami bywa i nie wiem czy mu wierzyć. Więc chciałem się dowiedzieć czy da się w jakiś prosty sposób sprawdzić czy był wymieniany. Bo wydać 700zł od tak nie jest łatwo

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• shok
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2070
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez konkon
                                        Rozrząd w silnikach VP powinno się zmieniać co 90 tys. lub co 100 tys. jak się nie szaleje. Po kupnie warto to zrobić dla pewności.
                                        Jeszcze nie widziałem auta kupionego lub zarejestrowanego na zach od granic RP z rozrządem wymienionym przy 90-100tyś.Standard ok 120tyś.
                                        Przemek w sumie to nie ma takiej możliwości.A co jak ktoś zmienił pasek i jedną rolkę zostawił starą?No niestety cene rozrządu zawsze trzeba wliczyć w cenę auta przy kupnie.Nigdy nie ma 100% ,że gość Cię nie wkręca.
                                        Kuzyn kiedyś kupił auto i sprzedający zarzekał się na wszystko ,że rozrząd wymieniony.Jak się okazało nie był pasek od wew. strony był spękany...

Komentarz

• przemek88
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 613

Dlatego chciałem się dowiedzieć czy da się łatwo sprawdzić czy był wymieniony, bo pojadę do mechanika to zapewne powie ze do wymiany bo to dla niego kasa

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• krystal123
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 48

witam mam pyt odnosnie wymiany rozrzadu niedawno nabylem O II i zastaniawia mnie jedno...czytalem troszke ksiazke serwisowa i zalecana jest wymiana lancuszka rozrzadu przy 180000..mam pyt czy koniecznie go wymieniac ??czy lancuszek jest dozywotni??dodam tylko ze niebierze wogole oleju z tego co zauwazylem...prosze o porade..Z gory dziekuje za wszelka podpowiedz...silnik 1.6 fsi przebieg 181 tys...pierwszy raz mam stycznosc z silnikiem ktory ma lancuszek i niewiem czy sie go wogole wymienia..??
                                            MARCINIII(Ambiente)

Komentarz

• Pawel11
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 99

krystal123, jeżeli książka serwisowa mówi że wymieniać co 180 tyś. km to ja bym wymienił.
                                              Osobiście miałem Clio 1 na łańcuszku i tam wymiana nie była przewidziana, sprzedałem gdy miał 272 tyś km i rozrząd nie był wymieniany ale pompa wody już tak chyba przy 250 tyś km.

Oj, jak ja bym chciał, aby mój posiadał łańcuszek.

Komentarz

• krystal123
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 48

fajnie wiedziec dzieki za podpowiedz..wiesz jak serwisy naciagaja ??:/...lancuszek z tego co mi mowiono to niepeknie tylko sie wyciagnie i bedzie dzwonic ...oleje filtry wszystko wymienilem a lancuszka nie:/...kazdy mi doradza zeby kasy niewydawac bo to orginalny i chodzi nic niecieknie..a roznie moze im to wyjsc w serwisie po wymianie....
                                                MARCINIII(Ambiente)

Komentarz

• _Monika_
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 909
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mam mały dylemat, moja OI ma 79tyś przebiegu (oryginalny) i jest z listopada 2002r.
                                                  W listopadzie będę robić coroczny przegląd i zastanawiam się czy rozrząd też robić. Jakie jest Wasze zdanie?
                                                  www.detailingclub.pl :chytry
                                                  1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

Pracuję...